Tuesday, January 11, 2011

tokop oh tokop

Salam semua,

baru juga aku kana invite jd penulis sini. first time ni mo tulis pindik-pindik ja lah. Hari tu loukung s tanya bapa naik apa kalau pigi mana-mana. aku kasi taulah bapa naik basikal rayleigh hitam.

Soalan tu yang mengundang nostalgia tu .. dulu2 di Tandik mana ada orang bawa kereta. Mode of transportation hanyalah berjalan kaki, naik basikal atau naik kerabau.

Bila mengenang cerita kerbau ni .. ingat pula aku ma mama. Satu hari tu dia balik sama2 anak kerbau. Dia bilang kerbau tu untuk aku. Jadi aku punya pet lah lebih kurang. Namanya si tokop. Aku pun iya-iyalah menjaga si tokop. Si tokop lah satu-satunya kerbau yang tinggal di halaman rumah. Barang sapi ma kerbau lain kena tinggal di kandang/kabun sebelah rumah. Kalau mencuba masuk ja pagar kawasan rumah mesti kena halau/teriak.

Jadi ma si tokop lah aku belajar naik kerbau. Adeh .. lambat betul juga bah kalau kerbau jadi kenderaan. berlenggang-lenggang klu kerbau berjalan. Anyway, berbalik kepada si tokop. Satu hari tu si tokop sudah bujang. Mama jual la pula si tokop ma orang dan aku nda sanggup mikir apa nasib si tokop lepas tu .. macam sadis nda cerita si tokop?

4 comments:

Kee Heritage said...

hahahah... telampau pindik la cerita ko ni.. si tokop lepas tu jadi bapa kepada beberapa ekor anak kerabau...

keeaida said...

bukanlah .. si tokop kena jual. orang tu beli sebab mo putung kerabau utk kenduri ..muahuahua ..

FaMulan said...

kerbau ko ka pula si tokop tu? aku ingat kerbau si yus...hahaha

Om Yus said...

hahahaha si tokop. ada juga la ko tunggang si tokop ka dang?

cuba cerita dulu apa yg ko ingat tentang si masabut ka...

Antara Komen Kamu...

About This Blog

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP